Deprecated: Optional parameter $puh declared before required parameter $markkinointi is implicitly treated as a required parameter in /home/hiitolaf/public_html/funktiot/kayttaja.php on line 130
Hiitolan Pitäjäsivut

    Telkinniemi

    Tarkempi kuvaus

    Lähteenä käytetty Iivar Kemppisen kirjoittamaa teosta
    Hiitolan kylähistoria (Hiitola-säätiö 1972), s. 373-378
    Hiitolan pitäjäsivuille toimittanut Pirjo Nurmi, 07.05.2001


    Telkinniemen kylä sijaitsi samannimisessä Laatokan niemekkeessä suoraan vastapäätä Kilpolan keskimmäistä suurta saarta Kopsalan lahden ja Asilan lahden välissä. Kylää rajoitti muualla vesi, mutta niemekkeen maakannaksen kohdalla sitä rajoitti Kopsalan kylä. Telkinniemi kapeni keskikohdaltaan kapeaksi kannakseksi, mutta niemen kärki leveni jälleen eräänlaiseksi saarennoksi.

    Kopsalan ja Telkinniemen kylätie jatkui aivan niemen kärkeen asti, missä kilpolalaisilla oli useita kärriliitereitä. Niissä he säilyttivät ajoneuvojaan, joilla tehtiin mannermatkat, kun hevoset uitettiin salmen yli ja valjastettiin rannalla vajan luona. Tähän niemen kärkeen oli Hiitolan asemalta matkaa Lipolan ja Kopsalan tietä noin 16 km.


    Kun niemeke on ikimuistoisista ajoista alkaen ollut kilpolalaisten liikenneväylänä, jota pitkin käveltiin, telkittiin, mantereelle päin veneiden kulkiessa sen sivuja (Itse telkin tietä myöten, / Vene viisti vettä myöten), voisi niemen nimen ajatella johtuvan verbistä telkkiä (IV infinit. telkkiminen = käveleminen, asteleminen, hyppeleminen, kulkeminen levottomasti ja häiriten: Mitä siihe tulet telkkimeä !).

    Todennäköisempää on kuitenkin, että niemen nimen pohjana on nominatiivi telkin = kiila, vaaja (Mitä paksumpi pölkky, sitä paksumpi telkin, tai: Paksulle pölkylle paksu telkin), sillä niemihän tunkeutui kiilan tavoin syvälle Laatokkaan. Myös väkipakolla, kiilaten, maahan isketty pölkky, vaaja (esim. turavaaja järvessä, mihin turat eli turot kiinnitettiin kutukalojen houkutukseksi), oli myös telkin, ja näitä vaajoja on varmaan ollut aikoinaan paljon Telkinniemen suojaisissa poukamissa.

    Pohjois-Karjalassa telkin merkitsee myös ansan vieheenä tai vieheen runkona eli selkäimenä käytettyä oksaista puuta, jonka oksat karsittiin lintupolun ja ansan kohdalta pois eräänlaiseksi portiksi; tähän aukkoon viritettiin sitten joko kaula- tai vipuansa. Kaula-ansan pellavainen tai liinainen peruke sidottiin telkkimen runkoon ja jouhinen silmukka saatiin pysymään pyöreänä puolukanvarputikuilla. Kaikesta päättäen paikannimi Telkinniemi on hyvin vanha, koska tässä mainitut mahdolliset kantasanat kuuluvat hyvin vanhaan karjalaiseen kielenkäyttöön ja ovat karisseet pois nykykielestä. Eräs vähäinen mahdollisuus olisi myös nimen johtumiseen telkkä-sanasta: Telkänniemi > Telkinniemi.


    Telkinniemen kylä oli hyvin kaunis, oikeastaan idyllisen kaunis, sillä viljavat pellot, savimultaiset ja eräin paikoin hieman hiekkaiset, viettivät kaikkialla rantaan ja jokeen päin, missä joka suunnalta välkehtivät vedet, ei myrskyiset ja aavat, vaan turvalliset ja tyynet saaristovedet ikään kuin sisäjärvien maisemassa. Aavan Laatokan edessä olivat Kilpolan moninaiset saaret. Mutta maisemassa oli silti avaruutta, ilmavuutta ja puhtautta.

    Telkinniemen eteläpuolella oli salmen takana Pukinniemen kylään ja sen kartanon maihin kuuluva kaksiosainen Oparinsaari tai Opparinsaari. Välillä oli lukuisia pieniä saaria, joista huomattavin oli Marjasaari. Kylän edustalla olevat Laatokan rantavedet olivat yleensäkin kalaiset, mutta erityisen kalarikas oli niemen pohjoispuolella oleva Asilan lahti, johon Kokkolanjoki laski. Joen alajuoksua nimitettiin myös Asilan joeksi ja siinä olevaa koskea Asilan koskeksi. Tässä lahdessa, joessa ja koskessa olivat runsain mitoin edustettuina kaikki Laatokan kalalajit: lohi, siika, kuha, hauki, säynävä, useat lahnalajit, made, ahven, särki, toutain, kuore jne.

    Asilan lahti Kokkolanjoen suulla oli kuin meren rikkauden symboli. Keväisin uitettiin Kokkolanjokea pitkin Asilan lahteen suuret määrät tukkeja. Ne koottiin suuriksi lautoiksi Leppäniemen kahtapuolen, missä niitä lajiteltiin kesät päästään. Kylän asukkaat saivat tukkilaisten majoituksesta ja muonituksesta lisätuloja.

    Kylän metsät olivat vähäiset; ne olivat vain jonkinlaisia hakamaita, lepikoita ja lehtoja viljelysten välissä. Huomattavammat metsät itse kylässä olivat kylän alkupään taloilla; muiden metsät olivat kylän länsipuolella Mullikkajärven ja Saikanjärven tienoilla noin 5-6 km päässä Telkinniemestä, vieläpä joillakin oli salopalsta noin 20 km päässä Kaukolan, Kirvun ja Hiitolan rajojen yhtymäkohdassa Viipurin radan lähettyvillä, missä oli myös Sirsjärven ja Kopsalan salopalstoja. Salopalstojen metsät kasvoivat pitkävartista puustoa.


    Telkinniemen kylässä oli pitkät ajat kuusi taloa, mutta Varjusten erottua oli kylän taloja kahdeksan. Kaikki olivat tavallisia maanviljelijätaloja. Kustaa Veijalaisen laatiman luettelon mukaan talot olivat Nikolai Dultin, Pekka Varjus, Louhen Varjukset, Jaakko Varjus, Johan Ijäs (Telkinniemen Jussi), Juho Onikki, Juho Varjus ja Topias Varjus. Lisäksi oli Kilpolan Savolaisilla rakennuksia Telkinniemen sivutilalla, mutta he eivät asuneet niissä.

    Kylän talot olivat keskikokoisia ja yleensä omillaan toimeen tulevia maanviljely- ja karjatiloja, joilta saatiin oman perheen leipä, voi, maito ja liha, vieläpä mm. voita yritettiin myydäkin kahvi-, sokeri- ja verorahojen saamiseksi sekä ostokankaiden hankkimiseksi. Myös rahtia tehtiin. Särpimeen antoi runsaan lisän Laatokka, sillä kalaa käytettiin jatkuvasti joko tuoreena, suolattuna tai kuivattuna. Karjatalouden kehittyessä ja maidon viennin alkaessa myös Telkinniemi yhtyi kehitykseen.


    Telkinniemestä on mainittava myös "teollisuuslaitos", sillä Nikolai Dultin harjoitti jatkuvasti tiilenpolttoa valmistaen joka kesä 20-30 tuhatta tiiltä. Läheisessä Kopsalan kylässä tiilentekoa harrasti Juho Ahokas, Lahentauksen Jussi. Topias Varjus oli telkinniemeläisten suutari. Veneensä, rekensä, työkalunsa ja puuastiansa jokainen talo teki vanhaan tapaan itse.

    Telkinniemen Jussi, Johan Ijäs, oli väsymätön pellonraivaaja: hän raivasi salopalstalleen eli toiselle tilalleen Mullikkajärven korpeen toistakymmentä hehtaaria peltoa käsivoimin käyttämättä minkäänlaisia koneita. Hän uurasti pyöreitä päiviä levähtämättä. Kun hän tarvitsi rakentamiseensa rahaa, hän teki rahtia yksin kahdella hevosella. Toinen hevonen oli oppinut kulkemaan toisen perässä ajajatta. Ankara työ vei Jussin ennenaikaiseen hautaan 55-vuotiaana, mutta hänen kerrotaan lohduttautuneen uurastaessaan sillä, että lapsilla tulee olemaan helpompaa kuin hänellä itsellään.


    Nuorison huveja olivat, kuten muissakin kylissä, öitsit ja tanssit. Mitään erityistä huvipaikkaa tai seurantaloa kylässä ei ollut, vaan öitsit sekä tanssit eli leikit pidettiin eri taloissa. Myöhempinä vuosina alkoivat nuoret käydä Kaukolan Koverilan tai Hiitolan Vaavojen seurojentaloilla huvitilaisuuksissa.

    Tapaninpäivänä oli tahvananajo yleisenä tapana. Sen varjopuoleksi muodostui kuitenkin usein viina. Toisaalta viina kuului asiaan vanhemmankin väen joulunvietossa. Kun ukot tulivat emäntineen sukulaistaloon tahvananajoon, he jo ovella kysyivät veitikka silmässä, vaikka karvahattu oli vielä päässä ja karvarukkaset kädessä:

    "Onks tahvana kotonn, vai säreteäks uun?"

    Päivitetty 9.5.2001