|
RuokaperinneToimittanut: Marja Toivonen 17.3.2003 Hiitolaisen perinteen tallentamisen yhtenä osana oli Hiitolan ruokaperinteen keräys. Hiisi-Säätiön (nykyinen nimi Hiitola-Säätiö) perinnekeräystoimikunta asetti vuonna 1986 ruokaperinnetyöryhmän, nimeämään Hiitolan pitäjän nimikkoruuat Karjalan Liiton päätoimikunnalle. Ryhmään tuli perinnetoimikunnan edustajana kotitalouden lehtori Sirkka Liisa Nylander, Hiitolan pitäjäseurasta kotitalousopettaja Rauha Kekki, emäntä Aili Lampinen, Hiitolan Martoista emäntä Olga Karvanen sekä muina jäseninä emäntä Katri Danska, emäntä Lahja Lindblad ja kotitalousopettaja Helmi Parkkali. Joukko hiitolaisia emäntiä lähetti lisäksi suoraan ehdotuksensa päätoimikunnalle. Käyttäen lähetettyjä perinnekeräystietoja tukenaan työryhmä nimesi Hiitolan pitäjän nimikkoruuiksi karjalanpaistin, karjalanpiirakat, marjamämmin, kaurakiisselin, lihaperunat uunissa, kalakeiton, maitokaalin, lanttukuuperoksen eli vipelin, porkkana-puolukkasalaatin, sienisalaatin, uuniohrapuuron, leipäressun, mustikkavellin ja vesirinkelit. Kalakeitto, kalapata uunissa, lihaperunat uunissa, porkkana-puolukkasalaatti, maitokaali, lanttukuperros eli vipeli, tapuntainen, otrauunipuuro, leipäressu, vesirinkelit, sienisalaatti ja mustikkavelli ovat saanet sijansa myös Jaakko Kolmosen toimittamassa ruokaperinne kirjassa. Lähde: Leo Paukkunen, Hiitolaiset uusille asuinsijoille, Hiitola Säätiö v. 1993 asiatarkistukset Sirkka Liisa Nylander Kirjallisuutta:
|